0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati

    De Chris Hume*

    Acest articol este scris sub formă de satiră. DEX-ul definește satira ca: „Scriere în versuri sau în proză în care sunt criticate defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societății, cu intenții moralizatoare.” Critica este îndreptată împotriva celor care susțin că restaurarea cântului Psalmilor este o idee care va dăuna închinării creștine moderne.

    A conduce o lucrare pastorală nu e o muncă ușoară. Unul dintre cele mai provocatoare aspecte ar putea fi alegerea cântărilor pentru fiecare duminică dimineața. Un pastor are deja atâtea probleme pe care trebuie să le gestioneze, iar suportarea consecințelor cauzate de alegerea greșită a cântărilor nu ar trebui să fie una dintre ele! Din nefericire, câțiva pastori din ultima perioadă au făcut imensa greșeală de a cânta Psalmi în biserică. Dacă și tu cochetezi cu această idee, postarea de față are scopul de a-ți face viața mai ușoară. Iată cinci motive pentru care să nu cânți Psalmii în biserica ta:

    1. Îi vei face pe oameni să se simtă inconfortabil

    Nu trebuie să uiți niciodată că prioritatea ta în lucrare este să te asiguri ca nimeni să nu se simtă vreodată incomod în timpul serviciului de închinare al bisericii tale. Cântatul Psalmilor este o modalitate sigură de a-i face pe oameni să se foiască în bănci. Dacă începi să cânți cântări despre judecata lui Dumnezeu asupra celor răi (Ps. 75), atunci oamenii vor fi puțin stânjeniți deoarece nu L-ai prezentat niciodată pe Dumnezeu ca fiind un judecător drept care Se mânie în orice vreme pe cei răi (Ps. 7:11). Să fim sinceri, pastore, cei din adunarea ta au venit la biserică pentru a avea o „experiență bună în închinare” și dacă strici asta, permițând să fie cântate cântece care nu se potrivesc așteptărilor pe care ei le au despre „închinare”, atunci ai eșuat cu desăvârșire în sarcina de a face ca serviciul să slujească nevoilor emoționale ale membrilor. Pentru a te ocupa mai bine de preferințele și confortul lor, vei vrea să eviți versuri de cântări care să cuprindă versetele următoare:

    „Scoală-Te, Doamne, cu mânia Ta! Scoală-Te împotriva urgiei potrivnicilor mei, trezeşte-Te ca să-mi ajuţi şi rânduieşte o judecată!” (Ps. 7:6)

    „Tu pedepseşti neamurile, nimiceşti pe cel rău, le ştergi numele pentru totdeauna şi pe vecie.” (Ps. 9:5)

    „Cei răi sunt stricaţi încă din pântecele mamei lor, mincinoşii se rătăcesc odată cu ieşirea din pântecele mamei lor.” (Ps. 58:3)

    Pentru a te asigura că astfel de versuri nu vor ajunge, din greșeală, parte din serviciul divin, cea mai bună metodă este să eviți întreaga carte a Psalmilor. Fă-ți viața mai ușoară!

    2. Unii oameni se vor simți jigniți

    Dacă ești vreodată ispitit să cânți Psalmii, trebuie să-ți amintești îndemnul care ți se adresează ție, ca pastor: „Să nu ofensezi pe nimeni!” Unul dintre lucrurile pe care oamenii religioși le țin aproape și care le sunt dragi este concepția personală cu privire la cum este Dumnezeu. Chiar și numai insinuând că viziunea lor despre Dumnezeu e incorectă, ai comis o eroare cumplită. Cum îndrăznești să pui la îndoială perspectiva cuiva asupra lui Dumnezeu?! Știu că este o greșeală inocentă pe care pastorii o fac, însă vreau să te scutesc de această gafă care dărâmă lucrarea din temelii. Dacă oamenii tăi găsesc siguranță în gândul că Dumnezeu îl iubește pe fiecare om în mod egal și că nu îi va judeca nicicând pe cei răi, să cânți versete precum cele din Psalmul 145:20 ar fi împotriva idolului – adică... voiam să spun... împotriva viziunii despre Dumnezeu din mintea lor: „Domnul păzeşte pe toţi cei ce-L iubesc şi nimiceşte pe toţi cei răi.”

    3. Va trebui să ajustezi felul în care prezinți creștinismul

    Primele două motive au fost date, mai degrabă, de dragul membrilor tăi. Dovedești iubire atunci când te asiguri că toată lumea rămâne confortabilă și nimeni nu se simte ofensat vreodată. Confortul și acceptarea ta ca pastor vor fi un rezultat direct al grijii față de oameni. Totuși, un alt motiv pentru care ar trebui să eviți cântatul Psalmilor este că această practică te-ar forța să îți schimbi pe deplin viziunea asupra creștinismului. Ai muncit din greu să reduci creștinismul la o religie individualistă, falsă, care să aducă o stare de bine. Dacă permiți ca Psalmii să fie cântați, vei fi forțat să îți reconsideri teologia. Ar fi un inconvenient imens pentru tine. În plus, teologia ta probabil că oricum nici nu are nevoie de ajustări majore. La urma urmei, ești pastor de câțiva ani buni, nu-i așa? Cumva, ai depășit nevoia de evaluare constantă a teologiei și a filozofiei lucrării în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Probabil ai parcurs un seminar, în urmă cu câțiva ani, în care ai lămurit aceste aspecte odată pentru totdeauna, corect?

                Dacă începi să cânți cântări despre Dumnezeu care îi judecă pe cei răi (Ps. 75), care îi ajută pe cei nenorociți și asupriți (Ps. 10) și despre Cristos care domnește peste popoare (Ps. 2), atunci va trebui să începi să îi înveți pe oameni aceste concepte. Va trebui să abordezi discuția despre cum Dumnezeu judecă popoarele potrivit Legii (Ps. 9:19). Va trebui să îi înveți și să le fii un model în ceea ce privește rolul creștinilor de-a se ridica în apărarea celor asupriți și nenorociți (Ps. 10:12, cf. Prov. 24:11). Cântând Psalmul 2, va trebui să îi înveți pe oameni despre misiunea bisericii de a declara domnia lui Cristos peste întreaga lume, începând chiar aici și acum (Mat. 28:18-20). Ar fi mai ușor ca pur și simplu să lași aceste subiecte neatinse. Scutește-te de niște bătăi de cap suplimentare.

    4. Va trebui să confrunți aspectele cu adevărat dificile ale vieții de creștin

    Problema Psalmilor este că vizează o gamă variată de experiențe creștine. Chiar mai tulburător decât atât este că lupta dintre lumină și întuneric e la fel de reală astăzi precum era și când au fost scriși Psalmii. Astfel, dacă vei cânta aceste cântări, vei fi forțat să ai de-a face cu cele mai pătrunzătoare și dureroase realități ale vieții de creștin. Iată câteva versuri din cântări (și temele pe care le abordează) de care ai vrea să stai departe:

    • „Cel rău, în mândria lui, urmăreşte pe cei nenorociţi şi ei cad jertfă curselor urzite de el” (Ps. 10:2). Pastor fiind, probabil ți s-a întâmplat să duci povara de a avea în adunare o persoană care crede că un creștin ar trebui să se opună verbal crimelor ce au loc în spitalele și clinicile de avort. Dacă vei cânta aceste versuri, s-ar putea să fii nevoit, mai apoi, să vorbești despre cum cei răi încă îi urmăresc, în mânia lor, pe cei nenorociți – direct în clinica și spitalul din josul străzii unde e biserica ta.
    • „Scoală-Te, Doamne Dumnezeule, ridică mâna! Nu uita pe cei nenorociţi!” (Ps. 10:12). Deși cântul acestor cuvinte va însemna enorm pentru cei care stăruiesc de oameni să nu avorteze, să cânți un alt cântec despre „ape nesfârșite” (vezi melodia Oceans de la Hillsong United n.ed.) va fi suficient pentru majoritatea enoriașilor și te va scuti de efortul de a vorbi despre rolul creștinilor în relație cu nedreptatea.
    • „Nişte îngâmfaţi mi-aruncă batjocuri” (Ps. 119:51). Acest verset va atrage atenția oamenilor cu privire la faptul că a fi creștin poate atrage persecuție verbală (și fizică). Probabil nu-ți dorești ca oamenii să se gândească la realitatea aceasta dureroasă atunci când se închină. Cu atât mai mult, dacă un necredincios îți vizitează biserica, ești sigur că vrei ca el sau ea să descopere că, devenind creștin, ar putea experimenta prigoana? Chiar vrei ca ei să aibă în vedere prețul care trebuie plătit? Nu ar fi mai bine dacă pur și simplu ar lua decizia de a-L urma pe Isus, bazându-se pe emoții și pe starea de bine dată de muzică?
    • „M-apucă o mânie aprinsă la vederea celor răi, care părăsesc Legea Ta” (Ps. 119:53). Există atâtea motive pentru care să ștergi versetul acesta din lista de cântări a echipei de închinare! În primul rând, ai fi nevoit să vorbești despre tensiunea dintre a-i iubi pe dușmanii noștri și a te împotrivi lor, din cauză că părăsesc Legea lui Dumnezeu (cf. Prov. 28:4). O altă problemă cu privire la aceste versuri este aceea că te vor obliga să vorbești despre însăși Legea lui Dumnezeu. De fapt, Psalmii sunt plini de versuri care îi încurajează pe enoriașii tăi să iubească Legea Domnului (Ps. 40:8; 119:1, 44, 70, 77, 92, 97, 113, 163, 165, 174). Acest lucru ar putea cauza multe probleme. Martin Selbrede a observat, pe bună dreptate, faptul că „Legea lui Dumnezeu se află în vremuri tulburi în era noastră antinominiană...” (antinominianism= interpretare a Bibliei care susține că, datorită harului, creștinii sunt scutiți de ascultarea față de Legea morală a lui Dumnezeu). Dacă vei cânta aceste versuri, va trebui să explici cum ar trebui să iubim Legea Domnului. Nu sunt sigur, dar a iubi Legea lui Dumnezeu e posibil să implice supunerea față de aceasta. S-ar putea să nu fie chiar ceea ce vor să audă enoriașii tăi, dar, hei, e înmormântarea ta.

    Aș putea continua, însă cred că ai prins ideea. Pentru a nu fi distras prin teme ca acestea, rămâi la cântările de închinare moderne. Muzica modernă de închinare e de obicei simplă, curată și anostă, concentrată asupra unei singure părți din experiența creștină. Îți va fi de mare folos, pentru că te va ajuta să neglijezi aspectele cu adevărat dificile ale vieții, care îi afectează cel mai profund pe creștini.

    5. Vei juca un rol în declinul muzicii moderne de închinare

    Acesta ar putea fi cel mai important motiv pentru care să eviți cântatul Psalmilor. Chiar vrei să fii unul dintre cei care îl lasă pe Chris Tomlin fără un loc de muncă? Ai putea să-ți pleci capul pe pernă, noaptea, știind că nu contribui la înaintarea cauzei muzicii moderne de închinare? Adică, să fim sinceri, Cuvântul lui Dumnezeu... vreau să spun... muzica modernă de închinare a fost folosită să îi atragă pe oameni la Cristos, să îi mântuiască de păcat, să le determine creșterea în sfințenie, să rezidească familii, să schimbe națiuni! Cum ai putea sta în calea ei?

    Dacă promovezi cântatul Psalmilor, vei diminua posibilitatea de răspândire a unor artiști creștini deosebit de prietenoși. Dacă toată lumea începe să cânte Psalmii, acești oameni ar putea fi nevoiți să cânte cântări care abordează subiecte similare. Chiar vrei să-i faci să treacă prin asemenea dificultate și durere?

    De exemplu, în Biblie există un întreg cântec (Ps. 14) care vorbește despre cel ce spune: „Nu există Dumnezeu”. Chiar vrei să-i obligi pe cei de la Bethel Music să lanseze un cântec despre atei? Să ne ferească Dumnezeu! Ești chiar atât de sucit încât vrei să auzi un cântec de-al lui Michael W. Smith despre cum cei credincioși au dispărut de pe fața pământului, iar „ticăloșia domnește printre fiii oamenilor” (Ps. 12:8)? Totuși, nu toată lumea s-ar opune cântatului unor asemenea cântări. Recent am citit, mi se pare, că Elevation Worship lucrează la o cântare despre cum Dumnezeu îi va risipi pe dușmanii Lui...... o, stai, cred că am deschis din greșeală Biblia în Vechiul Testament (ups!) și am citit Psalmul 68. Nu-mi aduc aminte...

    Dacă ai rezonat cu această postare, ferește-te de următoarele site-uri. Ele vin împotriva cuvintelor de înțelepciune prezentate în acest articol, pentru că promovează cântatul Psalmilor:

    Dacă optezi pentru noutatea pe care o aduce cântatul Psalmilor, abandonezi reușitele dovedite ale muzicii moderne de închinare. Dacă Dumnezeu nu ar fi vrut să ne bizuim pe muzica modernă de închinare, ar fi insuflat o Carte de Cântări pentru biserică. Nu mai am nimic de adăugat.

    ...

    Chris Hume este un soț creștin, tată și veteran militar. În caz că nu ați realizat, acest articol este scris sub formă de satiră. DEX-ul definește satira ca: „Scriere în versuri sau în proză în care sunt criticate defecte morale ale oamenilor sau aspecte negative ale societății, cu intenții moralizatoare.” Critica este îndreptată împotriva celor care susțin că psalmodierea (cântul Psalmilor) ar fi o idee rea.

    Acest articol este preluat de pe:

    https://reformedhope.com/2019/02/07/five-reasons-pastors-should-not-allow-the-psalms-to-be-sung-in-church/

    Un articol similar și deosebit de bun este acesta:

    https://psalmiicantati.ro/ce-pot-canta-crestinii-atunci-cand-se-simt-mizerabili/

    Iar aici Partea a 2-a:

    https://psalmiicantati.ro/reflectare-dupa-10-ani-la-articolul-ce-pot-canta-crestinii-atunci-cand-se-simt-mizerabili/
     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by