0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati
    Eugen Tamas   ·   29 Dec 2021

    Pentru Proiectul Psalmii Cântați anul 2021 a fost nu doar anul lansării acestei lucrări ci și un an deosebit de roditor. Inima mea rezonează cu cea a psalmistului: „Lăudaţi-L pe Domnul! Îi voi mulţumi Domnului din toată inima mea, în sfatul celor drepţi şi în adunare!” (111:1). La acest sfârșit de an am așternut pe foaie câteva motive pentru care am această mulțumire în inimă, așa că vă invit să făceți parte din „sfatul celor drepți și din adunare”, citindu-le și apoi să Îi mulțumiți Domnului alături de mine! Totodată, vă invit să privim înainte cu credință la anul 2022 și să aflați ce lucruri ne propunem.

    RETROSPECTIVĂ 2021

    Anul 2021 va rămâne în istoria acestei lucrări ca și o piatră de aducere aminte pentru că este anul în care a luat ființă. Pe data de 1 martie 2021 am început, oficial, această lucrare când am lansat canalul de YouTube, am publicat video-ul de promovare, am deschis pagina webși pe cea de Facebook. Credincioșii români de pretutindeni din lume s-au putut bucura, dintr-o dată, de toți cei 150 de Psalmi cântați de fratele Nicoale Moldoveanu, o selecție de 17 dintre ei cântați pe 4 voci de Grupul Comorile Harului, multe interpretări proprii și de la artiști, selecții din Psaltiri în alte limbi, precum și o mulțime de resurse ca și Catehismul Psaltic, cartea audio despre Psalmi a lui Dietrich Bonhoeffer și o mulțime de articole scrise și în format audio. 

    Creștinii și bisericile au început să cânte Psalmii

    Cea mai mare mulțumire se datoarează faptului că sunt tot mai mulți credincioși și nu puține biserici care au început să cânte Psalmii. Și tocmai acesta este scopul final al acestei lucrări: ca Dumnezeu să fie lăudat de poporul Său din toate vremurile prin cântările pe care El Însuși le-a scris. Începând cu mesajele primite de la frați și surori din toată lumea în care mi-au spus că au început să învețe acești Psalmi, continuând cu diferite persoane care au făcut un pas mai departe și mi-au trimis înregistrări (dintre care pe unele le-am publicat), până la biserica din care fac parte, alte biserici din România, Republica Moldovă și Grecia, am fost deosebit de încurajat să văd cum creștinii ascultă de porunca Domnului de-a cânta Psalmii (Coloseni 3:16; Efeseni 5:19).  În ce privește viitorul nu pot decât să mă rog ca tot mai mulți credincioși și tot mai multe biserici să se alăture până când fiecare Psalm va fi cântat din nou și până când Cartea Laudelor (=numele ei în ebraică) își va primi locul de cinste pe care l-a avut în toată istoria.

    Am început Proiectul de revizuire și retipărire a cărții „CÂNTĂRILE PSALMILOR”

    De la început am fost conștient că unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le fac este să pun în mâna credincioșilor o resursă care să-i ajute să cânte Psalmii, adică o Psaltire versificată și așezată pe melodii. Cea mai bună resursă în acest sens este cartea „Cântările Psalmilor” care conține textul biblic integral al celor 150 de Psalmi, text versificat de T. Dorz și așezat pe melodii armonizate pe patru voci scrise pe partituri de N. Moldoveanu. Această comoară însă a trebuit dezgropată pentru că, după 20 de ani de la prima publicare, nu mai este disponibilă. Dar cine îmi va da permisiunea să fac asta? Cine mă va ajuta? Cine va susține financiar un asemenea proiect? Iată câteva din întrebările pe care mi le-am pus. Mi se părea că realizarea unui asemenea proiect va trebui să aștepte câțiva ani buni. Dumnezeu însă a avut alte planuri. La scurt timp l-a scos în cale pe cel mai potrivit om pentru această lucrare: fratele și profesorul Emanuel Bălăceanu care l-a cunoscut personal pe fratele Moldoveanu și opera sa, aranjând muzical multe din cântările dumnealui. Nu numai atât dar el se cunoște bine cu sora Daniela, fiica fratelui Moldoveanu. Așa că, împreună am vizitat-o pe această soră scumpă, care, alături de fratele Iosif Lazăr de la editura Comorile Harului, au fost deosebit de bucuroși să ne dea binecuvântarea de-a începe acest proiect. Dumnezeu a purtat de grijă și de aspectul financiar în mod special prin ajutorul trupului Său din întreaga lume. Până în prezent au fost implicate peste 50 de persoane în acest proiect (voluntari și plătiți). Munca depusă a fost imensă și încă nu s-a sfârșit dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, dorim să publicăm această carte până în vara anului 2022 într-un format nou și atractiv, în format tipărit și digital (citește mai multe în link-ul de mai jos). Nu credem că îmi voi vedea acest vis împlnit atât de curând, de aceea inima mea este cu atât mai mulțumitoare!

    Publicarea cărții „PSALMII: CÂNTĂRILE LUI ISUS”

    Publicarea acestei cărți a fost o altă piatră de hotar pentru această lucrare. Aceasta este cartea folosită de Dumnezeu pentru a-mi schimba perspectiva asupra Psalmilor și pentru a-mi da curajul să încep această lucrare. Deși am întâmpinat multe dificultăți în procesul de publicare, mă bucur enorm de mult că am reușit să o punem la dispoziție credincioșilor cu puțin timp înainte de încheierea acestui an. Sunt încurajat de recepția ei până în acest moment dar cred că abia în următorul an (ani) o vom vedea cu adevărat răspândită și vom culege roadele ei (citește prefața cărții și/sau achiziționeaz-o la link-ul de mai jos).

    Recepția lucrării și colaborări deosebite în România și în străinătate

    Sunt încurajat de răspunsul multor credincioși din România și diaspora față de această lucrare. Începând de la simple „like”-uri și distribuiri pe Facebook, ajungând la un număr de aproape 900 de abonați la canalul de YouTube,  502 video-uri, 53.221 (53.2K) de vizualizări, 1.600 (1.6K) ore de audiție; pe pagina web (www.psalmiicantati.ro) cele 93 de articole și resurse au fost accesate de 3.832 ori iar pe pagina de Facebook având 1600 de oameni care urmăresc pagina, atingând 119.433 de mi de oameni la care au ajuns cele 930 de postări.

    Pe lângă acestea m-am bucurat să ofer interivuri la câteva stații de radio (RVE Timișoara, Sibiu, Suceava, Arad, Oradea) și să port discuții în direct pe YouTube (Apologia Reformată).

    La fel de mult m-am bucurat de sprijinul și colaborările cu frați ca Michael Foster si Caleb Brusky (pastorii mei), prietenul meu Alex Macarie (multe, multe discuții private), Alexandru Cocetov (discuții private, încurajări și membru al asociației) fratele Iosif Lazăr de la editura Comorile Harului, sora Ortansa Stângă (revizuire ortografică la Cântrile Psalmilor), sora Rodonia Hering (traducucere Catehismul Psaltic, corectură), Ligia Pașca (o traducătoare excepțională și un editor deosebit), profesorul Marius Cruceru (discuții private și distribuiri cu impact), pastorul Ghiță Mocan (discuții private și articolul cu citate de la Părinții Bisericii despre cântul Psalmilor), Andrei Croitoru (discuții pe YouTube, discuții private și distribuiri cu impact), Richard Mauney (discuții private și seria celor 5 articole despre Psalmi), familia Ignat cu cei 16 Psalmi interpretați, Anda Dogar (psalmi interpetați), Antonio G. (24 de psalmi din Psaltirea de la Geneva și Psalmii lui Luther),  biserica Oastea Domnului „Isus Biruitorul” din Galați prin oferirea spre publicare a înregistrărilor la Psalmul 119 și munca enormă la carea Cântările Psalmilor (în mod special familia Seria), Adrian Abrudan de la editura Cristianus, quartet-ul Classtring din Cluj, fratele de la pagininle O Voce Creștină pentru înregistrarea celor 7 comentarii la Psalmi ale lui Spurgeon, editura Roua (cartea aduio de Bonhoeffer), pastorul Terry Johnson și biserica pe care o păstorește, Michael LeFebvre prin corespondența purtată, John Witvlit și Eugenia Cornou de la Calvin Institute for Christian Worship, editura Christian Focus Publications, editura Crown and Covenant, Emily Bateman de la The Psalter Project, Michael Owens, The Psalm Project din Olanda (pentru cele 2 negative la Psalmi)  și cu siguranță am uitat pe cineva (îmi cer iertare). Pentru toți aceștia nu pot decât să Îi mulțumesc lui Dumnezeu.

    PLANURI PENTRU 2022

    Lărgirea echipei

    După cum se vede mai sus, sunt mulți colaboratori ai acestei lucrări dar ne lipsesc colegii de echipă. Avem nevoie de parteneri pe termen lung. Am început de unul singur pentru că nu am cunoscut pe nimeni altcineva care să aibă acest vis dar pe măsură ce lucrarea se dezvoltă e nevoie de formarea unei echipe pentru sfătuire, ajutor, încurajare și dare de socoteală. În scurt timp se va finaliza procesul de înființare a Asociației Psalmii Cântați și vom avea și o formă juridică și legală în baza cărei să funcționăm. Rugați-vă alături de mine ca Domnul să aducă în cale oamenii potriviți!

    Prima conferință pe tema cântului Psalmilor

    În 2022 (cel mai probabil în toamnă) sperăm să organizăm prima conferință pe tema cântului Psalmilor, ocazie cu care vom lansa oficial cartea CÂNTĂRILE PSALMILOR (N. Moldoveanu și T. Dorz). Sperăm să-l avem ca și vorbitor principal pe Michael LeFebvre, autorul cărții „PSALMII: Cântările lui Isus”. La această conferință se vor cânta în mod exclusiv Psalmii și vom fi conduși de un grup-surpriză care deja și-au confirmat prezența dar îi voi anunța la momentul potrivit. Vă solicit să vă rugați pentru o bună organizare, strângerea foundurile necesare și un timp deosebit de edificator.

    Producem resurse

    Pe lângă tipărirea și digitalizarea cărții „Cântările Psalmilor”, suntem nerăbdători să punem la dispoziția credincioșilor câteva cărți și comentarii la Psalmi prin a căror conținut ne dorim să contribuim la restaurarea abordării cristocentrice a Psalmilor. Suntem convinși că Psalmii sunt cântările lui Isus și ei Își găsesc împlinirea în Persoana și Lucrarea Sa din trecut, prezent și viitor. Nu doar că există puțină literatură evanghelică în jurul Psalmilor dar și cea care există suferă de o abordare cristologică. Ne dorim să umplem acest gol. La momentul potrivit vom anunța titlurile care se deja se lucrează.

    La fel de mult ne dorim să vă punem la dispoziție resurse muzicale. Ne propunem să creăm negative instrumentale la toți Psalmii din Cântările Psalmilor (și la câțiva din Psaltirea Franceză de la Geneva). De asemenea, ne propunăm să încurajăm cât mai mulți slujitori din domeniul muzicii bisericești (dirijori, muzicieni, formații etc) să încorporeze acești Psalmi în repertoriul bisericii și producției lor muzicale.

    Vlog

    Încă de la începutul lucrării mi-am doar să fac un vlog în care să vorbesc despre cântul Psalmilor și despre Psalmi în general. Am multe de spus dar circumstanțele nu au fost favorabile în mai multe privințe. Sper însă ca în viitorul foarte apropiat să începem.

    Răspândim mișcarea

    Chiar dacă lucrarea s-a bucurat de o recepție atât de pozitivă și de largă, sunt conștient că majoritatea credincioșilor nu au auzit de ea, de aceea ne dorim să răsăpândim vestea și aici avem mare nevoie de ajutorul tău și al fiecăruia.

    Iar acum nu rămâne decât să recunosc cu bucurie și umilință ceea ce spunea psalmistul:

    Nu nouă, Doamne, nu nouă, ci Numelui Tău să-i fie adusă slava, pentru îndurarea şi credincioşia Ta! (Psalmul 115:1)

    https://psalmiicantati.ro/strangere-de-fonduri-pentru-retiparirea-cartii-cantarile-psalmilor/
    https://psalmiicantati.ro/achizitioneaza-cartea-psalmii-cantarile-lui-isus-michael-lefebvre/
     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by