0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati

    Despre Psalmul 1 se mai pot spune atât de multe lucruri. Tocmai de aceea am cules o mulțime de resurse pe marginea acestui Psalm care sper să vă ajute să-i aprofundați mesajul.

    Vizionează vlog-ul pe YouTube:

    PARTITURI

    Descarcă partitura (revizuită) a Psalmului 1 din colecția Cântările Psalmilor și partitura din Psaltirea Renascentistă Franceză

    INTERPRETĂRI MUZICALE A PSALMULUI 1

    Psalmul 1 interpretat de Marius Cruceru

    https://archive.org/details/PsalmiCaMuzicDeCamer/03Psalmul1.wma

    ISUS ÎN PSALMUL 1

    PODCAST-uri

    O descriere superbă a Psalmului 1 de la Michael LeFebvre, autorul cărții: PSALMII: Cântările lui Isus

    https://www.listennotes.com/podcasts/the-bible-is/psalms-part-1-the-happy-41RmOhap6ec/

    PREDICI

    https://kenwoodbaptistchurch.com/sermons/the-blessed-king-our-refuge/

    ECOURI ALE PSALMULUI 1 ÎN ALTE PĂRȚI DIN SCRIPTURĂ

    Psalmul 1:3

    El este ca un pom sădit lângă nişte izvoare de apă,
    care-şi dă rodul la vremea lui
    şi ale cărui frunze nu se veştejesc.
    El prosperă în tot ceea ce face!

    Ieremia 17.8

    7 Binecuvântat este omul care se încrede în Domnul
    şi a cărui încredere este Domnul.
    8 El este ca un pom sădit lângă ape,
    care îşi întinde rădăcinile spre râu.
    El nu se teme de căldură
    şi frunzişul lui este întotdeauna verde.
    În anul secetei nu se îngrijorează
    şi nu încetează să aducă rod.

    Psalmul 1:5

    De aceea cei răi nu pot sta în picioare la judecată
    şi nici cei păcătoşi în comunitatea celor drepţi.

    Matei 13.49

    Tot aşa va fi şi la sfârşitul veacului: îngerii vor ieşi, îi vor separa pe cei răi din mijlocul celor drepţi..

    Psalmul 1:2

    Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului
    şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui.
    …..El prosperă în tot ceea ce face!

    Iosua 1:8

    Cartea aceasta a Legii să nu să se depărteze de gura ta! Meditează asupra ei zi şi noapte, veghind, astfel încât să poţi împlini tot ceea ce este scris în ea, căci atunci vei reuşi oriunde vei merge şi vei prospera!

    Psalmul 1:6

    Căci Domnul cunoaşte calea celor drepţi;
    calea celor răi însă duce la pieire.

    Matei 7:23

    Atunci le voi spune limpede: «Niciodată nu v-am cunoscut! Plecaţi de la Mine...

    EXTRASE DIN CĂRȚI

    Grigorie de Nyssa le-a spus enoriașilor săi, în urmă cu 17 secole, că exprimarea laudei în prezența lui Dumnezeu de la finalul Psaltirii este împlinirea a ceea ce ne-a fost promis, pentru încurajarea noastră, în cetatea păcătoasă a omului de la începutul Psaltirii (în Ps. 1). Grigorie a scris următoarele cuvinte cu privire la Psalmul 1:

    „Primul psalm ne oferă o schiță a sarcinii care ne stă în față [în Psaltire] […]. El numește fericire întoarcerea de la rău [a rămâne neasociați cu păcătoșii în v. 1] [...] urmată de un studiu al realităților sublime, divine [meditația la Legea lui Dumnezeu în v. 2-4] care ne permite să deținem binele [slava noastră în «adunarea celor neprihăniți» în v. 5-6].”[1] (Grigorie de Nyssa, Commentary on the Inscriptions,)

    Cu alte cuvinte, Psalmul 1 face o introducere la Psaltire prezentând-o ca o colecție de imnuri care au rolul de a ne ajuta să cugetăm la legea lui Dumnezeu, de a ne sprijini într-o lume păcătoasă, călăuzindu-ne în același timp spre „adunarea celor neprihăniți”, unde vom participa pe deplin la lauda neîntreruptă în Împărăția finală a lui Cristos. Însuși scopul cărții Psalmilor, prezentat în Psalmul 1 și reflectat în modul în care se desfășoară Psaltirea însăși, ne arată că acesta este lauda. (din cartea PSALMII: Cântările lui Isus - Michael LeFebvre)


    La finalul Vechiului Testament, suntem lăsați să ne întrebăm dacă sau când va veni împăratul din linia lui David să împlinească atât Psalmul 1, cât și Psalmul 2. Psalmii lui David ne arată suferințele împăratului respins, intimitatea împăratului uns cu Dumnezeu Tatăl lui, nevinovăția împăratului care se roagă pentru răzbunare și rugăciunea lui ca Dumnezeu să-i nimicească dușmanii.

    Într-un studiu atent, Bruce Waltke conchide: „Din punct de vedere literar și istoric, ar trebui să înțelegem că subiectul uman al psalmilor – fie că este vorba de omul fericit din Psalmul 1, de Cel care Se proclamă pe Sine Fiul lui Dumnezeu în Psalmul 2, petiționarul suferind din Psalmii 3-7, Fiul omului din Psalmul 8 – este Isus Cristos.”43 Într-adevăr, „psalmii sunt în cele din urmă rugăciunile lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. El singur este vrednic să exprime în rugăciune viziunea ideală a unui împărat care suferă pentru dreptate și care iese biruitor asupra oștirilor răului.”

    Psalmul 1 proclamă cu o voce clară, chiar la începutul cărții Psalmilor, că există o binecuvântare pentru cel ce se întoarce de la păcat și se desfată în Legea DOMNULUI și că trebuie să existe în mod necesar un blestem pentru cei care nu fac acest lucru.

    (Din cartea Teaching Psalms vol. 1, Christopher Ash)

    Imnodia ca meditație: Psalmul 1

    Găsim confirmarea acestui principiu observând că Psaltirea însăși se deschide cu un îndemn de a cugeta la legea lui Dumnezeu (Ps. 1). Este general recunoscut faptul că Psalmul 1 reprezintă o introducere la întreaga carte a Psalmilor.[1] În mod deosebit, acesta este un psalm care ne îndeamnă să medităm la legea lui Dumnezeu.

    Psalmul 1 spune o poveste. Este povestea unui om fericit – extrem de bucuros. Și totuși circumstanțele în care se află ne fac să ne întrebăm de ce. Căci el este descris (în v. 1) ca fiind un om fericit („ferice de omul”), dar este înconjurat de păcat și de ispită („sfatul celor răi”, „calea celor păcătoși”, „scaunul celor batjocoritori”).

    Dar motivul pentru care este atât de fericit, în ciuda circumstanțelor grele în care se află, este că are o mare nădejde. El vede că, într-o zi, adunarea celor neprihăniți va sta în prezența lui Dumnezeu în comuniune,  laolaltă (v. 5). Acum, el este un „străin singuratic” într-o societate a păcătoșilor; dar, într-o zi, va fi unul „de-al casei” în adunarea celor neprihăniți, strânși în curțile lui Dumnezeu. Atunci, omul cel rău va fi „străinul” aruncat afară, ca pleava (v. 4). Psalmul 1 ne arată posibilitatea bucuriei, acum, într-o lume căzută – și modul în care acest om evlavios ajunge la bucurie. Aceasta se întâmplă datorită faptului că „zi și noapte cugetă la Legea  Domnului” (v. 2) și la promisiunile încurajatoare privind măreața împărăție veșnică pe care o pregătește Dumnezeu.

    Ce înseamnă această disciplină evlavioasă care aduce atâta bucurie în inima credinciosului? Ce înseamnă acest exercițiu pe care Psalmul 1 îl descrie ca „a-și găsi plăcerea în Legea Domnului” prin „cugetarea (ebr., hagah) asupra ei zi și noapte” (v. 2)? Comentatorii, deseori, găsesc straniu faptul că principala carte de cântări a lui Israel are în introducere un exemplu de om care meditează la – probabil citește – cartea legii lui Dumnezeu. Dar oare acest om fericit citește cartea legii? Sau poate cântă despre legea lui Dumnezeu?

    Cântarea este primul mijloc de cugetare pe care îl are în vedere Psalmul 1, din moment ce este vorba despre o carte de cântări a cărei introducere se face prin acest psalm. Psalmul 1 folosește verbul hagah pur și simplu ca o încurajare ca să ne folosimcu toată inima de aceste cugetări asupra legii lui Dumnezeu, pentru a simți în inimile noastre bucuria pe care aceste cugetări cântate sunt menite să o aducă. Psalmul 1 ne îndeamnă să avem acea „activitate a inimii”, în timp ce cântăm, care ne va oferi desfătare și laude în mijlocul unei lumi păcătoase. (Psalmii: Cântările lui Isus - Michael LeFebvre)


    PODCAST-uri

    https://www.listennotes.com/podcasts/the-bible-is/psalms-part-1-the-happy-41RmOhap6ec/

    CĂRȚI

    Descarcă gratuit cartea CHRIST AND HIS CHURCH IN THE BOOK OF PSALMS de ANDREW BONAR care este un comentariu cristocentric la toți Psalmii:

    https://www.monergism.com/thethreshold/sdg/bonar/Christ%20and%20His%20Church%20in%20the%20Bo%20-%20Andrew%20Bonar.pdf

    Iar aici un paragraf din cartea de mai sus care face legătura între Domnul Isus și Psalmul 1:

    Psalmul 1 din Psalmii în versuri a lui Dosoftei (1673)

    Psalmul 1 din CARTEA PSALMILOR (BIBLIA HEBRAICA) (ed. Polirom)

    Din SEPTUAGINTA (Ed. Polirom)

    Observați repetiția: nu sunt așa nelegiuții, nu sunt așa...

    Din cartea: PSALMII: Comentariu exegetic și actualizare, Gianfranco Ravasi:

    Comentariu la Psalmul 1 de la Sfântul Augustin

    Comentariu la Psalmul 1 de la Ieronim

    O carte deosebită despre Psalmul 1 și 2:

    https://www.amazon.com/Journey-Two-Psalms-Reception-Christian/dp/0199652414
     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by