În Evrei 13:7-8 ni se spune: "Aduceţi-vă aminte de conducătorii voştri care v-au spus Cuvântul lui Dumnezeu. Uitaţi-vă cu atenţie la sfârşitul felului lor de viaţă şi urmaţi-le credinţa! Isus Cristos este Acelaşi ieri, astăzi şi în veci!" Cred că biografiile creștine sunt un mod bun de-a face acest lucru. Chiar dacă nu-i mai avem printre ei, putem pune mâna pe o carte și citi despre viața și lucrarea lor și, mai ales, despre Dumnezeul lor iar apoi să le imităm exemplul! Cred că pentru noi, românii evanghelici, fratele Nicolae Moldoveanu sau Niculiță, cum îi ziceau cei apropiați, este un astfel de om. El și-a sfârșit alergarea cu bine.
Prea puțini evanghelici însă știu că există o carte biografică a fratelui Nicolae Moldoveanu. Să nu mai vorbesc de generația tânără care nu-l mai cunoaște deloc, deși a fost supranumit: "Un David al imnologiei creștine românești" și "cel mai mare compozitor creștin de confesiune evanghelică" cu peste 8.000 de imnuri compuse și zeci de comentarii la cărțile biblice și pe tot felul de subiecte religioase. Și eu m-am numărat printre ei până nu demult, recunosc. Am însă plăcerea să vă anunț că acum puteți cumpăra această carte.

Cartea a fost scrisă în anul 2006 (anul în care fratele Moldoveanu s-a dus la Domnul) de către sora Speranța-Doina Cătană (vezi coperta din spate) din Timișoara, o femeie care, alături de soțul ei, l-au vizitat des pe fratele Moldoveanu la Sibiu, au fost foarte apropiați. De-a lungul timpului au adunat foarte multe mărturii de la dumnealui și despre dumnealui. Deci, ea scrie din perspectiva unuia care l-a cunoscut îndeaproape.

Cartea conține atât o prezentare a persoanei (din copilărie, convertirea, anii petrecuți în mișcarea Oastea Domnulului etc a creației sale muzicale (Cele 22 de volume intitulate Cântările Harului care numără 8.000 imnuri; Cântările Psalmilor și Cântările Bibliei la care a colaborat cu fratele Traian Dorz; Cântări pentru copii) cât și a creației sale literare (comentarii la toate cărțile din Noul Testament, dacă nu greșesc, și la o parte mare din Vechiul Testament; cărți devoționale, cărți despre istoria bisericii etc)


Cartea numără 112 pagini și a fost scosă la editura Dalia din Timișoara în 2006.

O puteți achiziționa la prețul de 20 lei. Mai sunt 40 de exemplare pe stoc, deci să nu stați mult pe gânduri. O puteți achiziționa direct de la autor prin email: catana900@yahoo.com sau telefonic: 0722 441 791
Profit de această ocazie și vă prezint și alte resurse de-ale fratelui pe care le-am postat pe Facebook în trecut.
Mai jos vă las o înregistrare în care fratele Iosif Lazăr, cel mai aproapiat ucenic al fratelui Moldoveanu, descrie începutul relației sale cu el.
Manuscrisul original la Psalmul 1, scris de fratele Nicolae Moldoveanu cu stiloul în 1947 după ce fratele Traian Dorz i-a trimis textul și după ce "Domnul i-a dat melodia", după cum obișnuia să spună. După cum vedeți, fratele Moldoveanu avea un scris frumos, ordonat, curat; își desena portativul muzical ci liniarul și își scria partiturile cu cea mai mare grijă. Era foarte exigent.

Nicolae Moldoveanu a stat 5 ani în închisorile comuniste. Motivul? "...pentru că ați compus cântări și psalmi propagandiste" A fost o experiență care i-a marcat întreaga viață și lucrare. În timpul detenției a compus 360 de cântări din memorie pe care le repeta zilnic ca să nu le uite. Toate acestea sunt cuprinse în primul volum din Cântările Harului. O selecție cu 100 din acestea, cât și mici consemnări cu privire la povestea din spatele lor, scrise de N. Moldoveanu, o găsiți în acest fascicol.Pentru comenzi:Editura Comorile Harului0254 235 095 sau 0748 499 902

Corul Evanghelic are un album întreg dedicat cântărilor fratelui Nicolae Moldoveanu. După mine, acestea sunt cele mai frumoase interpretări corale și orchestrale ale cântărilor sale (și corul Consonantis are câteva minunate). Îl puteți asculta (parțial) și afla mai multe lucruri despre el, cât și comanda, la link-ul de mai jos. Emanuel Bălăceanu (dirijorul) îmi spunea că există dorința pentru un al 2-lea volum. Ar fi minunat!
http://www.corulevanghelic.ro/oferte/detaliu___2-1-3-3.htm
Prea puțin se cunoaște faptul că fratele Nicolae Moldoveanu a fost și un mare comentator al Bibliei și un autor prolific. El a comentat în întregime Noul Testament și o parte din Vechiul Testament. Pe lângă asta a scris multe alte cărți pe tot felul de subiecte. Opera sa completă numără 130 de cărți, din care 30 de volume cuprind 8.000 de cântări iar 100 cuprind comentarii și meditații. Toate le-a scris cu mâna.Pentru comenzi:Editura Comorile Harului0254 235 095sau 0748 499 902


Iată o interpretare deosebit de frumoasă din ‘Cântările Bibliei’ și anume ‘Cântarea lui Isaia din capitolul 54’. Versificarea îi aparține fratelui T. Dorz iar melodia fratelui N. Moldoveanu. Interpretarea este făcută de către ‘Corul și Orchestra Evanghelic’ sub bagheta dirijorului Emanuel Bălăceanu (profesor de dirijat, Universitatea Emanuel-Oradea). La fel de frumos ar putea fi adaptați toți Psalmii și toate cântările din culegerea ‘Cântările Bibliei’ a fratelui Moldoveanu. Din păcate, datorită calității sunetului din înregistrările fratelui Moldoveanu, la multe din cântări frumusețea textului și mai ales a melodiei rămâne ascunsă dar dacă un grup asemenea acestui cor ar lua aceste cântări și le-ar adapta, rezultatul ar fi absolut genial. Cântările fratelui Moldoveanu sunt ca niște comori care trebuie zgropate și introduce în biserică! Oare cine va face asta?
P.S.1: Le sunt deosebit de mulțumitor lui Emanuel Balaceanu și echipei C&O Evanghelic pentru permisiunea de-a folosi această înregistrare și totodată pentru colaborarea la acest proiect.
PS.2: Melodia este preluată de pe albumul ce cuprinde o colecție de cântări compuse de fratele Moldoveanu, despre care puteți afla mai multe și pe care îl puteți achiziționa aici: http://www.corulevanghelic.ro/oferte/detaliu___2-1-3-3.htm