0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati


    1. Psalmii se cântă în tot mai multe biserici și familii


    La fel cum spuneam în anii trecuți, cea mai mare bucurie și motiv de mulțumire rămâne faptul că tot mai mulți credincioși, tot mai multe familii și tot mai multe biserici din România, Republica Moldova și din Diaspora românească cântă psalmii. Acesta este unul din marile scopuri ale lucrării Psalmii Cântați. De-a lungul acestui an am primit multe înregistrări video de la persoane individuale, familii și biserici cu psalmii cântați. De la copilași simpli la biserici de la sat sau din oraș și la coruri profesionale, credincioșii din diferite denominațiuni protestante Îl laudă pe Dumnezeu și își formează inimi hristrice prin aceste cântări ale lui Isus. Cu siguranță, majoritatea bisericilor evanghelice din România încă nu cântă psalmii și rămâne o mare nevoie ca majoritatea evanghelicilor să audă despre acest lucru. 

    2. An bogat pe plan editorial

    Anul 2023 a fost un an bogat pe plan editorial. 
    Am publicat opt cărți în total: trei despre psalmi (
    Meditând la muzica lui Dumnezeu - Scott Aniol; Cântați o cântare nouă - ed. Joel Beeke & Anthony Salvaggio; De ce ar trebui să cântăm psalmii - Joel Beeke) și cinci pe tema închinării (Cum ar trebui să ne închinăm? - Sam Waldron; Îi pasă lui Dumnezeu cum ne închinăm? - Ligon Duncan; Un har neglijat: închinarea în familia creștină - Jason Helopoulus; Fundamente biblice pentru închinarea bisericii - Scott Aniol; Ce se întâmplă când ne închinăm - Jonathan Cruse). Multe din acestea abia au apărut în limba engleză. Ceea ce mă încântă este faptul că am reușit să traducem, pentru prima dată în limba română, cărți care vorbesc despre Principiul Regulativ al Închinării. În urmă cu un an nu exista niciuna pe această temă. În continuare credem că este mare nevoie ca pastorii să înțeleagă acest principiu și să-l pună în aplicare în bisericile lor. 

    De asemenea, Îi mulțumim Domnului pentru că în acest an echipa de colaboratori pe partea de traducere s-a mărit, mai exact s-a triplat față de anii precedenți. Este un lucru important să ne mărim rețeaua de colaboratori și o bucurie să cunoaștem oameni  noi și filosofii diverse de abordare a muncii de traducere. Unele din acestea au fost cu adevărat providențiale.

    Pe partea de tehnoredactare, Domnul ne-a binecuvântat, încă de la începutul lucrării, cu expertiza lui Adi Abrudan. Prin mâinile lui au trecut toate cărțile noastre.

    Pe lângă aceste resurse noi, în 2023 am retipărit tiraje noi din titlurile anilor 2021-2022, cel mai important din acestea fiind volumul “Cântările Psalmilor”.





    3. Lărgirea echipei

    Oamenii sunt esențiali în orice lucrare creștină. În 2023 am fost deosebit de binecuvântați să ne putem lărgi echipa cu prietenul meu Alex Cocetov. El s-a dovedit a fi un om care nu doar că a îmbrățișat practica cântului psalmilor dar s-a dedicat total promovării acestei cauze în România și în Republica Moldova. Nu avem cuvinte să-I mulțumim lui Dumnezeu îndeajuns pentru aportul și binecuvântarea aduse prin el.



    4. Aplicația Psalmii Cântați

    La începutul anului nu credeam că vom ajunge să avem o aplicație mobilă pentru cântul psalmilor (iOs & Android).. Ideea a existat încă de la publicarea ediției fizice dar ofertele care ni s-au adus au fost multe prea costisitoare. Apoi Dumnezeu ne-a dat o nouă favore și a pus pe inima unui frate IT-ist ca să o facă gratuit. Au fost investite în jur de 800 de ore. Rezultatul a fost peste așteptări. Feedback-ul din partea utilizatorilor la fel. Cu peste 2.500 de descărcări, varianta electronică a cărții a depășit-o pe cea fizică. Nu avem cuvinte să-I mulțumim lui Dumnezeu și pentru acest favor uriaș și neașteptat.



    5. Promovarea lucrării în România și în SUA

    Cu toate aceste binecuvântări, lucrarea Psalmii Cântați încă este necunoscută celor mai multe biserici evanghelice, după cum spuneam mai sus. Din acest motiv, eforturile noastre s-au concentrat pe promovare. Am fost cu standul Psalmii Cântați la Conferințele 5Sola (București și Iași), conferința Grace To You Europe & Har prin Cuvânt (Timișoara), cursul de predicare expozitivă Simeon’s Trust (Cluj). De asemenea, am promovat lucrarea prin intermediul revistelor creștine (online și tipărite), a site-urile creștine, prin semne de carte etc



    Datorită unor circumstanțe pe plan familial, anul acesta l-am petrecut în Statele Unite. Am profitat de această ocazie și am promovat lucrarea în bisericile evanghelice române din Texas, California de Sud, Florida și Georgia. Am fost foarte încurajat să văd bucuria și încântarea multor credincioși care au cumpărat volumul Cântările Psalmilor și celelalte cărți ale noastre. Ca urmare, la Congresul Bisericilor Baptiste Române din State Unite s-a cântat deja Psalmul 81. De asemenea, am primit video-uri de la mai multe biserici din Statele Unite care cântă psalmii regulat și am auzit chiar de inițiative prin care coruri de americani conduse de dirijori români vor învăța să cânte psalmii în limba română.



    De asemenea, am promovat lucrarea în bisericile americane unde există o renaștere a cântului psalmilor. Am prezentat lucrarea în biserici, în discuții individuale și pe grupurile de social media. Am avut harul să-i cunosc personal pe unii din promotorii acestei practici (Ligon Duncan; Scott Aniol; Philip Webb; Shane Heilman) iar cu mulți alții am corespondat prin internet. Toată lumea este încântată să audă de felul în care Dumnezeu restaurează această practică în bisericile românești. Fără sprijinul financiar al unora din aceștia multe din proiectele lucrării noastre nu ar fi fost posibile.


    6. Resurse pentru Cântările Psalmilor



    a) Înregistrări audio de calitate

    Din dorința de-a ajuta pe acei oameni care vor să cânte psalmii dar nu știu să citească partiturile din care, am făcut înregistrări audio de calitate, cu textul psalmului cântat integral, pentru primii 50 de psalmi. Acest proiect cu scop didactic (mai puțin artistic) a fost posibil prin colaborarea cu Universitatea Emanuel - Laboratorul de Cercetare și Creație Muzicală Bisericească din cadrul Departamentului de Muzică- și cu studioul B-Sound Music (Emanuel și Alina Bălăceanu). Îi sunt deosebit de recunoscător sorei vocaliste Felicia Guriță. Pe viitor ne dorim să continuăm aceste înregistrări pentru ceilalți psalmi. Acestea pot fi ascultate aici:



    Sau descărcate aici: https://drive.google.com/drive/folders/1duh_3h6_pJtuTTT5O3Rq2xnQFgaG2aam?usp=drive_link

    b) Negative

    Tot din dorința de-a ajuta indivizii, familiile și bisericii să cânte psalmii, mai ales pe aceia care nu dispun sau nu știu cânta la un instrument, am creat negative pentru toți psalmii. Acest proiect a fost realizat prin parteneriatul cu Raluca Bojor Music. Acestea pot fi descărcate aici: https://drive.google.com/drive/folders/11uvN7LLYOlEJzYiyOyooHI-JypaAVh6H?usp=drive_link

    De asemenea, la Psalmii 1-50 avem negative și de la B-Sound Music. E vorba de acele negative folosite pentru înregistrările audio. Acestea pot fi descărcate aici: https://drive.google.com/drive/folders/1P53bk_-pedaNZgLs6-DqxjhuwSBWsEwi?usp=drive_link

    c) Slide-uri de PowerPoint pentru proiectarea versurilor

    Din dorința de-a ajuta acele biserici care folosesc proiecția pentru afișarea versurilor, am creat slide-uri PowerPoint cu textul psalmilor așa cum apare în volumul Cântările Psalmilor. Acestea pot fi descărcate aici: https://drive.google.com/drive/folders/1VcABOLxplB9V7DNJGI9cOW-SpVls5Fql?usp=sharing

    7. Documentarul În Duh și în Adevăr

    O altă bucurie uriașă din acest an a fost posibilitatea de-a pune la dispoziția publicului din România documentarul În Duh și în Adevăr, primul film pe tema închinării biblice conform Principiului Regulativ al Închinării. Prin bunăvoința lui Les Lanphere de la Broken Stone Studios am primit aprobarea de-al subtitra și de-al pune pe canalul de YouTube Psalmi Cântați. În prezent a ajuns la 6.700 de vizualizări. În Statele Unite documentarul se poate viziona doar contracost dar în România este gratuit.  Îl puteți viziona aici: 



    8. Seria de Vlog-uri despre Închinarea Biblică de Scott Aniol

    Scott Aniol, redactor șef și vicepreședinte la G3Ministries, este un scriitor, profesor, pastor baptist-reformat și gânditor profund pe tema închinării biblice și a cântului psalmilor. El ne-a lăsat deja șase cărți pe acest subiect, din care am tradus două deja. Anul acesta a lucrat la o serie de 8 vlog-uri pe tema închinării și alte patru pe tema cântului psalmilor. Cu permisiunea lui le-am subtitrat și le-am încărcat pe canalul de YouTube Psalmii Cântați. Le puteți viziona aici:



    9. Parteneriatul cu Muzeul Bibliei

    Odată cu anunțul intenției de-a deschide primul muzeu al Bibliei din România, am luat legătura cu fundația care îl va administra și le-am propus ideea de-a expune și psaltiri pentru cântat în cadrul colecțiilor. Dat fiind că aceste psaltiri conțin Cartea Psalmilor așezată pe muzică, ei au acceptat propunerea cu entuziasm. Așa că am început să colectez psaltiri în mai multe limbi și din diferite perioade de timp, pe care urmează să le trimitem în Timișora pentru a fi expuse. Ne dorim ca acesta să fie un mijloc prin care vizitatorii muzeului să cunoască lunga și bogata tradiție a cântului psalmilor și să fie inspirați să înceapă să-i cânte.

    10. Publicații noi de psaltiri în limba engleză

    Anul acesta am fost foarte încurajați nu doar de ceea ce face Dumnezeu în România ci și pe plan internațional. În mod special ne-am bucurat de apariția a șase psaltiri noi de care am luat cunoștință. Două din acestea sunt publicate, pentru prima dată, de biserici și lucrări baptiste. Psalms of Grace de către biserica păstorită de John MacArthur și Psalms and Hymns to the Living God de G3 Ministries (anul viitor va apărea o ediție care va cuprinde doar psalmii). Două din celelalte (The John Brown Psalter și  Foundations Psalter) sunt republicații ale Psaltirii Scoțiene din 1650, cu comentarii și note explicative. Psaltirea Foundations Psalter a venit ca și o mare surpriză de la lucrarea SermonAudio, care administrează cel mai mare site de predici din lume. Iar psaltirea Timeless Psalter (volumul 3; celelalte două au apărut în anii trecuți) este prima psaltire a denominațiunii Church of Christ (2 mil. de enoriași). Am auzit de proiecte începute și în Polonia, China și Indonesia.

    Pe lângă aceste publicații, au apărut în acest an și două aplicații mobile pentru cântul psalmilor: Sing Your Part App care aduce împreună mai multe psaltiri și cărți de cântări în limba engleză și De Nieuwe Psalmberijming care oferă negativele și textul Psaltirii de la Geneva (1562) în limba olandeză.

    Trăim vremuri entuziasmante în ce privește cântul psalmilor. Se pare că Dumnezeu stârnește tot mai multe inimi în această direcție. Mă rog ca biserica din România, la rândul ei, să îmbrățișeze tot ma mult cântul psalmilor.



    PLANURI PENTRU 2024

    Anul 2024 se anunță a fi un an mai liniștit. Șederea mea (și a familiei mele) în Statele Unite se prelungește cu cel puțin încă un an. Datorită acestei situații va trebui să regândim și să reajustăm proiectele asociației.

    Cu toate acestea, vom continua să vindem, să distribuim și să promovăm cărțile editurii noastre. Le vom retipări ori de câte ori va fi nevoie. De asemenea, va fi nevoie să retipărim un nou tiraj de 1.000 de exemplare.

    De asemenea, ne dorim să terminăm seria de cărți despre închinare. Aceasta include încă patru cărți, după cum urmează:

    1. Reforma Protestantă și închinare bisericii: Liturghii din trecut pentru prezent - ed. Jonathan Gibson și Mark Earngey.

    2. Ce este închinarea în familie? Istoria, teologia și practica ei - de Terry L. Johnson

    3. Închinarea reformată după Scripturi: să redescoperim închinarea Reformei Protestante - Terry L. Johnson

    4. Schimbați din glorie în glorie: istoria liturgică a credinței creștine - Scott Aniol

    De asemenea, ne dorim să traducem cartea (deja contractată): PASTORUL SPURGEON: Să recuperăm o viziune biblică și teologică asupra lucrării - de Geoffrey Chang (ed. B&H Publishing Group, 2022).

    Dacă Dumnezeu va binevoi să binecuvânteze lucrarea cu fondurile necesare, pe viitor ne dorim să diversificăm oferta noastră. Până în prezent ne-am focalizat pe cărți despre psalmologie, psalmodie și doxologie. Ne dorim însă să abordăm și alte subiecte ce țin de eclesiologie, teologie, viață creștină practică, comentarii etc însă toate acestea din partea scriitorilor reformați. Sunt atât de multe cărți bune reformate în limba engleză care încă nu au văzut lumina tiparului în limba română.

    De asemenea, după cum am anunțat de-a lungul anului, ne dorim să organizăm o conferință pe tema închinării creștine. Inițial era programată în anul 2024 dar va trebui s-o amânăm.

    Mulțumim tuturor partenerilor, colaboratorilor, clienților, fraților și surorilor care ne-au susținut în această lucrare! Dumnezeu să vă răsplătească toate eforturile!

    Fie ca Dumnezeu să primească toată slava din munca noastră în anul 2023 și din anul care urmează!

    Pentru toate Îi mulțumim Lui!

    Cu căldură, în Cristos,

    În numele echipei Psalmii Cântați,

    Eugen Tămaș
     
     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by