0756 822 806     psalmiicantati@gmail.com
Psalmii Cantati

  • Psalmii Cantati

    Psalmul 22  poate fi numit, pe bună dreptate, 'Evanghelia după David'. Poate unii vă întrebați de ce vorbim despre Psalmul 22 în Vinerea Patimilor/ Vinerea Mare?

    Răspuns: Pentru că acest psalm vorbește despre suferința lui Hristos pe cruce (v.1-21). Pironit pe lemn, Isus Se roagă cu cuvintele lui David din acest psalm. Acest Psalm e citat de 13 ori în Noul Testament. Din cele 13 citate, 12 se împlinesc în ultimele 24 de ore ale vieții Lui. Evangheliile ne oferă o perspectivă din exterior a patimilor lui Hristos. Isaia 52-53 ne oferă o perspectivă divină asupra suferinței (semnificația suferinței) dar Psalmul 22 ne oferă o perspectivă din interior (descrie ce s-a întâmplat în sufletul Domnului Isus). Psalmul 22 este cu adevărat Psalmul Răstignirii sau Cântarea Celui crucificat.

    Dar acest imn ne vorbește și despre glorificarea lui Hristos după Înviere (v.22-31). Pentru că povestea nu se încheie cu răstignirea, nici acest imn nu o face. Ne arată beneficiile morții și învierii Lui pentru poporul Său, statutul pe Care Îl primește Hristos după Suferința și Învierea Lui și dimensiunea globală și eternă a Împărăției Sale.

    1) Un Psalm despre suferința lui David

    Cu toate acestea, Psalmul 22 este în primul rând, un Psalm despre suferința lui David. Acesta nu este un Psalm doar despre Hristos (complet profetic). Sunt elemente care ne obligă să plasăm psalmul în contextul istoric în care a trăit David. La fel ca și Domnul Isus mai târziu, David a fost un om al suferinței (aproape toți Psalmii plângerii/lamentare sunt scriși de el). E foarte posibil să fi fost compus în timpul celor 7 ani în care a fost persecutat de către Împăratul Saul, o perioadă extrem de dificilă din viața lui (când avea între 20-30 de ani, cei mai frumoși ani ai vieții)

    2) Dar acest Psalm își găsește împlinirea finală în suferința lui Hristos.

    E important să ne întrebăm ce legătură este între David și Hristos? Textul din 2 Sam. 7:12,16 ne va ajuta să înțelegem asta: "Când ţi se vor împlini zilele şi vei fi adăugat la strămoşii tăi, îl voi ridica pe urmaşul tău, care va ieşi din trupul tău, şi-i voi întări domnia. 13 El va zidi Numelui Meu o casă, şi Eu îi voi întări pe vecie tronul domniei lui.... casa ta şi regatul tău vor dăinui veşnic înaintea Mea, iar tronul tău va fi întărit pe vecie.’»

    Iată cum comentează apostolul Petru acest verset în Fapte 2:30-31 Aşadar, el era profet şi ştia că Dumnezeu îi promisese prin jurământ că va pune pe tronul lui pe unul din urmaşii lui. 31 Ştiind deci mai dinainte, el vorbea despre învierea lui Cristos, atunci când spunea că nu va fi lăsat în Locuinţa Morţilor şi că trupul Lui nu va vedea putrezirea. (citând Ps. 16)

    Legătura între David și Domnul Isus o vedem și în primul verset din Noul Testament (Matei 1:1)

    Cartea genealogiei lui Isus Cristos, fiul lui David...

    Expresia "Hristos, Fiul lui David" apare de 19x în Noul Testament. Există foarte multe asemănări între Hristos și David. David este un prototip al lui Hristos. Este ales de Dumnezeu și uns ca Împărat, Profet, Preot. Toate trăirile  sale prefigurează trăirile lui Hristos.

    Luca 24:44  Apoi le-a zis: „Acestea sunt lucrurile pe care vi le spuneam când încă eram cu voi, şi anume că trebuie să se împlinească tot ceea ce este scris despre Mine în Legea lui Moise, în Profeţi şi în Psalmi.”

    Psalmii vorbesc despre Hristos (Psaltirea, cea mai citată carte din NT)

    1. SUFERINȚA DE PE CRUCE: SEPARAREA LUI HRISTOS DE TATĂL V.1-2

    A) Un strigăt al abandonului

    Matei 27:46 Şi pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: „Eli, Eli, lemau sabactani?”, care înseamnă „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce M-ai părăsit?”

    În acest strigăt disperarea umană atinge cel mai adânc punct din întreaga Biblie. Repetarea indică adâncimea suferinței agoniei lui. Isus se simte părăsit/ lepădat/ abandonat de Dumnezeu într-o suferință cumplită. Strigă ziua, strigă noaptea dar Dumnezeu este departe și tăcut.

    Îl numește: Dumnezeul meu

    Isus avea o relație specială cu Dumnezeu (vezi v. 9-10);

    Întrebarea 'de ce'? Această relație reciprocă de încredere și dragoste –relație de legământ- îl face pe David/Isus să se întrebe: de ce? Dumnezeu a promis că nu-i va părăsi pe cei drepți/ nevinovați. Dar pe Isus l-a părăsit.

    Spunea ceva de genul: 'Având în vedere relația noastră, cum de este posibil să fi atât de departe de salvarea mea, să fie o distanță atât de mare între noi? Aceasta face separarea cu atât mai grea!'

    Ești atât de departe...= SEPARARE

    B) Un strigăt datorat purtării păcatului

    Is. 53:4-6 Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre; pedeapsa care ne dă pacea era peste El... dar Domnul a pus asupra Lui nelegiuirea noastră, a tuturor....Domnul ... a vrut să-L zdrobească prin suferinţă. ...Îşi va da viaţa ca jertfă pentru vină…

    Gal. 3:13 Cristos ne-a răscumpărat de sub blestemul Legii, devenind blestem pentru noi – căci este scris: „Blestemat este oricine e atârnat pe lemn.”

    Reversul binecuvântării aronice din Num. 6:24-26

    -Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească!= Domnul să te blesteme și să nu te păzească!

    -Domnul să facă să lumineze faţa Sa peste tine= Domnul să-Și întoarcă fața de la tine și să te lase în întuneric (a fost întuneric 3 ore)

    -Domnul să se îndure de tine = Domnul să nu-ți arate niciun fel de îndurare

    -Domnul să-Şi înalţe faţa peste tine = Domnul să-Și întoarcă fața împotriva ta

    -Domnul să-ţi dea pacea! = Domnul să-ți ia pacea (Ps. 22:2)

    2 Cor. 5.21 El, pentru noi, L-a făcut păcatc pe Cel Ce n-a cunoscut păcatul, pentru ca, în El, să devenim dreptatea lui Dumnezeu.

    1 Petru 2.24 El a purtat păcatele noastre în trupul Lui, pe lemn

    1.SFINȚENIA LUI DUMNEZEU, MOTIVUL PĂRĂSIRII V.3A

    Sfințenia lui Dumnezeu Îl separă de Fiul Său pe cruce. Habacuc 1:13 Ochii Tăi sunt prea curaţi ca să se uite la rău;

    Nu poate sta în prezența Celui făcut păcat (2 Cor. 5.21)

    Necesitatea crucii

    Evrei 13:12  De aceea, Isus a suferit dincolo de poarta cetăţii, ca să sfinţească poporul prin sângele Lui.

    2.SUFERINȚA DE PE CRUCE: ÎNCREDEREA LUI ISUS ÎN TATĂL v.3b-5

    A 2-a caracteristică principală din acest psalm este încrederea în Dumnezeu.

    Structură tipică în Psalmii de plângere/lamentare. Isus își reamintește pe cruce că cei care își pun încrederea în Dumnezeu vor fi izbăviți, așa cum au făcut-o strămoșii Lui și așa cum tocmai cântase cu o seară înainte din Psalmii 113-118.

    Expresia 'poporul s-a încrezut' apare de 3 ori. Aceasta denotă credință și predare totală în mâna lui Dumnezeu. David vrea să arate cum relația unei dependențe totale de Domnul a adus eliberarea. Nu au fost dați de rușine, ca și David (implicit).

    Tema încrederii în Dumnezeu chiar și când te simți părăsit este comună lui David și Isus. Ei modelează pentru noi nu doar suferința dar și încrederea.

    Marcu 14:36 El zicea: „Abba, Tată, la Tine toate lucrurile sunt posibile! Îndepărtează de la Mine paharulj acesta! Totuşi, nu cum vreau Eu, ci cum vrei Tu!”

    3.SUFERINȚA DE PE CRUCE: UMILIREA LUI HRISTOS V.6-8

    Vierme= sunt total nesemnificativ; infim; eu nu mai sunt om;

    Is. 52.14 Aşa cum pentru mulţi a fostb o pricină de groază – atât de sluţită Îi era faţa, diferită de cea a omului, nemaiavând înfăţişarea fiilor oamenilor –

    Au spus că are demonmm că provine dintr-o relație imorală, că este un samaritean. Au încercat să-l împroaște cu pietre. L-au acuzat de blasfemie.

    1. Batjocorit de cei din garda Templului

    Luca 22:63-65 Oamenii care-L păzeau pe Isus Îl batjocoreau şi-L băteau. 64 Ei L-au legat la ochi şi-L întrebau zicând: „Profeţeşte, cine este cel ce Te-a lovit?” 65 Şi rosteau multe alte blasfemii împotriva Lui.

    2) Batjocorit de preoptul Ana

    Ioan 18:20-22

    3) Batjocorit de Caiafa și de membrii Sinedriului (bătrânii, conducătorii, cărturarii)

    Matei 26:67 Atunci L-au scuipat în faţă şi L-au lovit. Unii L-au pălmuit, 68 zicând: „Profeţeşte-ne, Cristoase, cine este cel ce Te-a lovit?

    4) Batjocorit de Irod și soldații săi

    Luca 23:11 Irod împreună cu soldaţii lui L-au tratat cu dispreţ şi, după ce şi-au bătut joc de El, L-au îmbrăcat într-o robă strălucitoaree şi L-au trimis înapoi la Pilat.

    5) Batjocorit de soldații lui Pilat înainte de răstignire

    Matei 27:27-31 Atunci soldaţii guvernatorului L-au adus pe Isus în pretoriuj şi au adunat în jurul Lui toată cohorta (=600 de soldați). 28 L-au dezbrăcat şi au pus pe El o mantie stacojiel, 29 au împletit o coroană de spini, I-au aşezat-o pe cap, I-au pus o trestie în mâna dreaptă şi apoi au îngenuncheat înaintea Lui şi şi-au bătut joc de El, zicând: „Salutare, Împărate al iudeilor!”m 30 Ei Îl scuipau, Îi luau trestia şi-L loveau peste cap. 31 După ce şi-au bătut joc de El astfel, L-au dezbrăcat de mantie, L-au îmbrăcat cu hainele Lui şi L-au dus să-L răstignească.

    6) Batjocorit de trecători (cei din popor)

    Matei 27:39 Cei ce treceau pe acolo Îl insultau, dădeau din cap 40 şi ziceau: „Tu, Cel Care dărâmi Templul şi-l reconstruieşti în trei zile, salvează-Te pe Tine Însuţi, dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, (şi)r dă-Te jos de pe cruce!”

    7) Batjocorit de conducătrii poporului în momentul crucificării

    8) Batjocorit de soldații lui Pilat în timpul răstignirii

    9) Batjocorit de unul din cei de pe cruce

    10) Batjocorit de popor

    Ioan 18:35 Neamul Tău şi conducătorii preoţilor Te-au dat pe mâna mea!

    cf. Matei 27:41-43 Tot aşa Îl batjocoreau şi conducătorii preoţilor, împreună cu cărturarii şi bătrânii, zicând: 42 „Pe alţii i-a salvat, dar pe Sine Însuşi nu Se poate salva! Doar este Împăratul lui Israel! Să Se coboare acum de pe cruce şi vom crede în El! 43 S-a încrezut în Dumnezeu, să-L scape acum Dumnezeu, dacă vrea!

    1. Își bat joc de încrederea lui în Domnul (nu recunosc că Domnul l-a ales)
    2. Își bat joc de ajutorul Domnului

    4. SUFERINȚA DE PE CRUCE: IDENTITATEA SPECIALĂ A LUI ISUS V.9-11

    În continuare Psalmistul vorbește despre identitatea Celui crucificat.

    El profețește nașterea supranaturală a lui Isus (v. Luca 1.32-33) și ocrotirea de-a lungul vieții (față de Irod Mt. 2.13), Lc. 2.40,52

    Este descris ca fiind încrezător în Domnul și ca având o relație specială de la naștere până acum.

    Nici chiar separarea de Dumnezeu nu L-a făcut pe Isus să-Și piardă încrederea în Dumnezeu

    Nu am niciun ajutor Mt. 26.56 (cf. Mc. 14.65)

    Atunci toţi ucenicii L-au părăsit şi au fugit.

    5.SUFERINȚA DE PE CRUCE: ATACUL LUI SATAN PRIN MÂNA CELOR PĂCĂTOȘI V.12-18

    v.12-13 Atacul lui Satan

    Dușmănia șarpelui din Eden Gen. 3.15

    Limbaj metaforic, identifică cu ceata de nelegiuiți

    Bașan –zonă deosebit de fertilă unde se creșteau cei mai puternici tauri

    Puternici și influenți

    Mulțimea mare de oameni cu săbii și ciomege care îl însoțesc pe Iuda în noaptea trădării (Matei 26:47-48)

    Ca și câinii/hienele în jurul cadavrului

    V.16-18 ce pot câștiga de pe seama lui

    Eliminare completă (trup și posesiuni)

    Leul 1 Pet. 5:8 Satan este ca un leu

    Lc. 22.53

    Însă acesta este ceasul vostru şi autoritatea întunericului!

    V. 13a martorii mincinoși; mulțimea a căruit strigăt biruiește Lc. 23.23

    În v. 14-15 este descrisă suferința fizică și sufletească

    Sunt turnat ca apa și toate oasele mi se despart...

    Biciuirea O pedeapsă cruntă: romanii foloseau un bici din mai multe fâşii de piele, la capătul cărora se aflau bucăţi de os sau de plumb. În timp ce evreii nu permiteau mai mult de 39 de lovituri, la romani nu exista limită, adesea victimele decedând

    Ca ceara mi se topește inima înăuntrul meu

    Mc. 14.33 ...a început să fie neliniştit şi să se mâhnească. 34 El le-a zis: „Sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte.

    Mi se usucă puterea ca lutul,

    -n-a putut nici măcar să-și ducă crucea Mt. 27:32

    Iar limba mi se lipește de cerul gurii

    Ioan 19:28 După aceea, Isus, Care ştia că acum totul s-a sfârşit, ca să se împlinească Scriptura, a zis: „Mi-e sete!” (cf. Ps. 69.21)

    M-ai adus în țărâna morții

    -moarte (din țărână ești și în țărână te vei întoarce)

    -Isus a murit!

    - David nu a murit literal dar Isus a făcut-o!

    ceată de nelegiuiți

    Fapte 2:23 l-ați omorât prin mâna celor fără de lege

     mi-au străpuns mâinile și picioarele

    In.19.37 Şi în altă parte, Scriptura mai zice: „Vor privi la Cel pe Care L-au străpuns.”

    Ioan 20:25 Dacă nu văd semnul cuielor în mâinile Lui, dacă nu pun degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu pun mâna mea în coasta Lui, nu voi crede!

    Și-au împărțit veșmintele mele între ei și au tras la sorți pentru cămașa mea

    1. Ce pot câștiga de pe seama lui
    2. Eliminare completă (trup și posesiuni)

    In 19:23-24 Când soldaţii L-au răstignit pe Isus, I-au luat hainele şi le-au împărţit în patru părţi, câte o parte pentru fiecare soldat. De asemenea, I-au luat şi tunica. Tunica era fără nici o cusătură, fiind ţesută dintr-o singură bucată de sus până jos. 24 Atunci şi-au zis unii altora: „Să n-o sfâşiem, ci să tragem la sorţi a cui să fie!” Aceasta s-a întâmplat ca să se împlinească Scriptura care zice: „Şi-au împărţit veşmintele Mele între ei şi au tras la sorţi pentru cămaşa Mea.”

    UN STRIGĂT DUPĂ ÎNVIERE V. 19-21A

    Cererea lui Isus este pentru izbăvirea Lui din moarte. Tată, nu mă lăsa în moarte. Tu ești singura mea sursă de ajutor.

    Izbăvește-mă: Isus a avut nevoie să fie salvat de către Tatăl

    Lc. 23.46

    Isus a strigat cu glas tare: „Tată, în mâinile Tale Îmi încredinţez duhul!”

    Așa cum și-a exprimat abandonul cu glas tare, la fel își exprimă și încrederea cu glas tare!!!

    Și acesta este tot un citat din David, Ps. 31:5; David, prin încrederea lui în Dumnezeu prefigurează încrederea lui Hristos în Tatăl

    1 Petru 2:24

    Când a fost insultat, n-a insultat înapoi, când a suferit, n-a ameninţat, ci S-a încredinţat Celui Ce judecă drept.

    Aceasta este tipul de încredere pe care o modelează pentru noi!

    2.ÎNVIEREA, RĂSPUNSUL LUI DUMNEZEU V.21B

    Tu mi-ai răspuns/ Tu m-ai eliberat de coarnele bivolilor...

    Greșit când e tradus prin cerere

    Încrederea lui Isus/ Siguranța ascultării

    Doar așa putem înțelege toate prezicerile lui Isus înainte să moară că va și învia

    Luca 9.22 Fiul Omului trebuie să sufere mult şi să fie respins de către bătrâni, de către conducătorii preoţilor şi de către cărturari, să fie omorât, iar a treia zi să fie înviat.

    Dumnezeu a răspuns prin înviere

    Fapte 2.23-24 voi L-aţi răstignit şi L-aţi omorât prin mâna celor fără de legeh! 24 Dumnezeu însă L-a înviat, dezlegându-L de durerilei morţii..

    II. GLORIFICAREA DUPĂ ÎNVIERE v.22-31

    În mod abrupt, David își schimbă tonul radical și începe să descrie o viziune măreață și plină de speranță. Cum se poate asta? Doar Învierea o explică!

    David descrie speranța lui Hristos după moarte și înviere. El știa cum se termină Psalmul, pentru că El l-a inspirat pe David prin Duhul Sfânt ca să-L scrie.

    1.PRIN SUFERINȚA, MOARTEA ȘI ÎNVIEREA LUI FACE POSIBILĂ ADOPȚIA NOASTRĂ V.22-26

    Aduși la slavă prin suferința și învierea Lui/ făcuți frații Lui v.22

    Evrei 2.10-12 Cel pentru Care şi prin Care sunt toate a considerat potrivit ca, pentru a duce mulţi fii la slavă, să-L desăvârşească prin suferinţe pe Autorul mântuirii lor. 11 Căci atât Cel Ce sfinţeşte, cât şi cei ce sunt sfinţiţi sunt toţi din Unul. De aceea, Lui nu-I este ruşine să-i numească fraţi, 12 spunând: „Voi vesti Numele Tău fraţilor Mei; Te voi lăuda în mijlocul adunării!”

    Învierea și lucrarea de mântuire dau naștere unei vieți de închinare v.23-26

    Primul răspuns în fața Hristosului crucificat și înviat a fost lauda și închinarea din partea ucenicilor/ femeilor. Laudă 5x, adorare, uimire.

    Apocalipsa 5:11 11 M-am uitat şi am auzit glasul multor îngeri care erau împrejurul tronului, al fiinţelor vii şi al bătrânilor. Numărul lor era de zece mii de ori zece mii şi de o mie de ori o mieb. 12 Ei spuneau cu glas puternic:  „Vrednic este Mielul Care a fost înjunghiat să primească putere, bogăţie, înţelepciune, tărie, onoare, slavă şi laudă!”

    O viață de închinare comunitară/ a poporului (cât de importante sunt întâlnirile noastre de închinare

    O laudă datorată exclusiv lui Dumnezeu v.24-25 (Soli Deo Gloria)

    Caracterul lui Dumnezeu (motivul laudei)

    Nu disprețuiește, nu nu nesocotește și nu-Și ascunde fața, ci ascultă VS. v. 6, 11, 1-2

    Suferința nevinovată a lui Isus a dus la învierea Lui

    Dumnezeu L-a ascultat pe Isus când a strigat după ajutor

    O închinare care duce la slujire v.25b

    O închinare în jurul mesei Domnului v.26a

    Cina Domnului și viitorul banchet mesianic ceresc

    O închinare veșnică v.26b

    2.DIMENSIUNEA GLOBALĂ ȘI ETERNĂ A ÎMPĂRĂȚIEI LUI V. 27-31

    Este extraordinar! Psalmul începe cu descrierea părăsirii lui Hristos de către Tatăl, cu Hristos în suferința Lui, dar se încheie cu Hristos ca fiind Împărat peste întreaga lume și înălțat de toți oamenii

    Gen. 12:1-3 împlinirea promisiunii

    Toate/toți Ap. 5,7

    Ap. 7.9

    ...m-am uitat şi iată că era o mare mulţime, pe care nimeni n-o putea număra, din toate neamurile, seminţiile, popoarele şi limbile. Stăteau înaintea tronului şi înaintea Mielului, erau îmbrăcaţi în robe albe şi aveau ramuri de palmier în mâini. 10 Ei strigau cu glas tare:„Mântuirea este a Dumnezeului nostru, Care şade pe tron, şi a Mielului!”

    Isus este făcut Domn/Împărat

    Filip. 2.9-11 6 El, măcar că avea naturaa lui Dumnezeu, n-a considerat că a fi una cu Dumnezeu este un lucru de apucat, 7 ci S-a dezbrăcat de Sine, luând natura unui rob şi devenind asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om; 8 S-a smerit şi a devenit ascultător până la moarte şi încă moarte pe cruce. De aceea şi Dumnezeu L-a înălţat nespus de mult şi I-a dăruit Numele care este mai presus de orice nume, 10 pentru ca în Numele lui Isus să se plece orice genunchi din cer, de pe pământ şi de sub pământ, 11 şi orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Cristos este Domnul.

    O chemare la Evanghelizare/ Misiune

    Motivația din spatele misiunii/evg: Isus să-Și primească răsplata suferințelor Lui! Vrednic e Mielul să fie cunoscut și să I se aducă închinare.

    Metoda: se va povesti!

    Să spunem ce a făcut El!

    O împărăție veșnică

    Creștinismul nu va muri niciodată (o împărăție veșnică)

    Că El a făcut-o =Soli Deo Gloria!

    APLICAȚII:

    1. Din suferința lui Hristos învățăm:
      1. Asta am fi experimentat noi dacă nu o făcea Hristos în locul nostru (condamnarea și blestemul unui Dumnezeu sfânt și drept)
    1. Asta vor experimenta toți care nu sunt în Hristos (chemare la pocăință)
    1. Ce mare e dragostea lui Dumnezeu față de noi, pentru că L-a dat pe El în locul nostru
    2. Tema Celui Drept Care suferă – să suferim și noi cu El
    1. Din încrederea lui Hristos învățăm:
      1. Să nu ne pierdem niciodată încrederea în Dumnezeu, nici în cele mai dificile momente; nici în persecuție; nici în fața morții, ci să ne încredințăm în mâinile Lui
    1. Să-i aducem orice necaz și orice simț de abandon în rugăciune
    1. Rugăciunea ne schimbă; David/Isus este un alt om la sfârșitul rugăciunii

    3.Din glorificarea lui Hristos învățăm

    1. Că Dumnezeu L-a izbăvit pe Hristos; El este scăparea celor ce se încred în El
    1. Trebuie să fim bucuroși și plini de speranță legat de viitor (!!!!) Psalmul se încheie în trimuf, nu în înfrângere
    1. O viață de închinare continuă, individuală și colectivă
    1. Slujire
    1. Misiune/evanghelizare

    Având această meditație înaintea ochilor noștri, vă invit, cu sfială și cutremur, să cântăm acest Psalm:

     

    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    Verified by VISA MasterCard SecureCode
    powered by
    Salut!

    Avem nevoie de consimtamantul tau de a folosi urmatoarele cookies:


    Aceste cookies sunt necesare pentru functionarea site-ului web si nu pot fi dezactivate


    Aceste cookies ne permit sa numaram utilizatorii care viziteaza site-ul sau cat de accesat este un anumit element din pagina – rapoarte statistice, precum si sa analizam comportamentul tau pe site si alegerile pe care le-ai facut, pentru a-ti oferi un continut personalizat conform preferintelor tale. De asemenea, informatiile colectate ne ajuta sa imbunatatim performanta site-ului si a functionalitatilor acestuia.


    Aceste cookies sunt setate pe site-ul nostru in baza unor acorduri pe care le avem incheiate cu partenerii nostri de publicitate (ex. pagini de Social Media, Google, Microsoft etc). Cu ajutorul acestor cookies, partenerii nostri pot crea un profil al vizitatorilor site-ului nostru, carora le vor putea afisa ulterior anunturi care au legatura cu site-ul nostru pe alte site-uri pe care acestia le acceseaza.
    Accept cele bifateAccept toate